Singapur’da bu hafta altın ve gümüş gibi varlıkların dahil olduğu değerli metaller konferansı gerçekleşti. Bu konferansta çok ünlü altın uzmanları konuşmalar yaptı. Bucoinedir.com ekibi olarak sizler için önemli konuşmaları derledik. Konuşma yapan altın uzmanlarına göre, uzun zamandır süren enflasyon sorunları ve artan küresel yavaşlama faktörleri göz önüne alındığında, altın fiyatları yıl sonuna kadar 2.100 doları aşabilir. Konuşma yapan Jack Gregersen’e göre, yıl sonuna kadar altın 2.100 doları aşarken, gümüş ise 27 doları aşabilir.
Altın uzmanı konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı;
Yıllardır süren devasa bütçe açıkları harcamaları ve aşırı gevşek para politikalarından sonra bir stagflasyon dönemine doğru gidiyoruz. Bu tür bir ortamda fiziksel altın ve gümüş gibi güvenli liman varlıkları, sahip olabileceğiniz en iyi şeylerden bazıları.
Ayrıca CitiBank altın uzmanları da ilerleyen dakikalarda konuşma yaptı ve önemli ve devasa tahminlerde bulundu. Citibank uzmanlarına göre merkez bankaları son zamanlarda yoğun bir şekilde altın depolamaya başladı. Bu nedenle altın fiyatları gelecek yıl 3.000 doları aşabilir. 3.000 dolar çok büyük bir tahmin olarak gözükse de, uzmana göre küresel çapta yaşadığımız sorunlara baktığımızda, 3.000 doların beklenen bir fiyat olması gerekiyor.

Bildiğiniz gibi Amerika gibi büyük ülkeler de enflasyona karşı önlemler almaya başladı. Fakat uzmanlara göre bu önlemlerin yeterli olmayacağı düşünülüyor. Ünlü altın uzmanı Briton Hill’e göre, Amerika ve diğer ülkeler yıllardır uyguladığı yanlış ekonomik hamlelerin cezasını ödemeye başlayacak. Briton Hill’e göre altın yatırımcıları sabırlı olmaya devam etmeli. Gelecek yıl altın için çok daha sert bir yükseliş bekleyen altın uzmanı, doların gelecek yıllarda değer kaybetmeye devam edeceğini söylüyor.
Bazı uzmanlara göre, gelecek yıllarda altın ve bitcoin gibi sınırlı varlıkların gerçek değeri ortaya çıkacak. Çünkü Amerika para basmaya son hızla devam ederken, diğer ülkelerin merkez bankaları da onu takip ediyor. Şimdi gelin sizinle beraber küresel krizden bu yana ne kadar dolar basılmış ona bakalım. 22 Nisan 2020 itibarıyla Fed bilançosunun aktif büyüklüğü yaklaşık 6,6 trilyon dolar olmuş. Küresel krizin başladığı tarih olarak kabul edilen 2008 yılı Ağustos ayında bu miktar yaklaşık 900 milyar dolardı. Demek ki 2008 Ağustosuyla 2020 Nisanı arasında Fed bilançosunun aktifi 7 kattan fazla artış göstermiş. Ağustos 2008’de dolaşımdaki dolar banknotlarının tutarı yaklaşık 830 milyar dolarmış, 22 Nisan 2020 itibarıyla bu miktar 2,3 katına ulaşarak yaklaşık 1.9 trilyon dolar olmuş. Fed’in küresel krizin başlangıcından bugüne kadar dolaşıma çıkardığı ek 1 trilyon doların üzerindeki para, bilançoda yaklaşık 5,7 trilyon dolarlık bir artış yaratmış bulunuyor.