Milyarder girişim kapitalisti Chamath Palihapitiya, Bitcoin’e ( BTC ) ağırlık veriyor ve kral kriptonun gerçekten mevcut finansal sisteme meşru bir alternatif olup olamayacağını sorguluyor.
All-In Podcast’in yeni bir bölümünde, erken dönem Bitcoin yatırımcısı Chamath Palihapitiya, çoğu insanın Bitcoin’i küresel bankacılık sisteminin potansiyel bir ikamesi olarak görmediğini gösterdiğini söylüyor .
“Dünyadaki sıfır olmayan Bitcoin cüzdan adreslerinin toplam sayısına bakarsanız ve hadi son derece cömert olalım ve bunun yüz milyon olduğunu söyleyelim, dünyada hala yedi milyar insan var. Ve bu yüzden, ABD’nin ve dünya çapındaki bankacılık sisteminin kırılganlığı hakkında konuşmaya çalışan herkesin haklı olduğunu düşünüyorum. Ve bence bu kısım oldukça anlaşılır ve duygusuz. Ama onu Bitcoin’e her bağlamaya çalıştıklarında, kulağa deli gibi geliyorlar çünkü sadece kendi kitaplarından bahsediyorlar.”
Palihapitiya ayrıca, eğer Bitcoin, ABD dolarının küresel hakimiyeti ve bankacılık istikrarı konusundaki endişeleri gidermek için gerçek bir cevap olsaydı, BTC fiyatının çok daha yüksek olmasını bekleyeceğini söylüyor.
BTC, Silicon Valley Bank’ın çöktüğü gün olan 10 Mart’ta 19.662 dolardı. Yayınlandığı sırada 27.044 dolardan işlem görüyor.
“Ve bunu göstermenin en iyi örneği, tüm bu kaos içinde eğer Bitcoin veya genel olarak kripto varlıkları gerçekten meşru bir rampa ve ABD doları hegemonyasından kurtuluşsa, Bitcoin neden hala bu seviyelerde? Şu anda jeton başına 35.000 dolar mı? 28.000 doların biraz üzerinde. Gerçekten o kadar hareket etmemişti. Ve bence asıl cevap, Bitcoin’deki çoğu insanın mevcut itibari para risklerini korumaya çalışmamasıdır. Sadece perakende satışta insanları seçiyorlar ve bu şeyi sadece günlük ticaret yapıyorlar. Finansal sistemle ilgili tüm bu korkunç haberler karşısında kesinlikle yırtılmayan bir varlığı başka nasıl açıklayabilirsiniz? Ve bence cevap, bunun hala bir kullanıcı çıkmazı olduğu. Geniş çapta mevcut değildir, geniş çapta benimsenemez, geniş çapta kullanılmaz. Hala değerli olduğuna inanıyorum. 2011, 2012’de Bitcoin’in ilk savunucusuydum. Bu yüzden, kişinin portföyünde buna yer olduğuna inanıyorum, ancak bu noktaları birleştirmenin asıl noktayı kaçırdığını düşünüyorum.” Fakat gelecek yıllarda bitcoinin gerçek değerine ulaşabilmesi için insanların bitcoinin amacını tekrar hatırlayacağını düşünüyorum. Bu sadece bir al-sat aracı değil. Aynı zamanda bir depo. Bir Hazine deposu.