Blockchain Köprüleri Nedir ve Kripto Paraların Neden Onlara İhtiyacı Var?

Bu Makalede Blokzincir Köprülerine Değindik.

Blockchain Köprüleri Nedir ve Kripto Paraların Neden Onlara İhtiyacı Var?

Bucoinedir.com olarak sizlere Blochchain köprüleri hakkında bilgi vermeye çalıştık;

Çapraz zincir köprüsü olarak da bilinen bir blok zinciri köprüsü, iki blok zincirini birbirine bağlar ve kullanıcıların bir zincirden diğerine kripto para birimi göndermesine olanak tanır. Temel olarak, Bitcoin’iniz varsa ancak bunu Ethereum gibi harcamak istiyorsanız, bunu köprü üzerinden yapabilirsiniz.

Blockchain’in en büyük sorunlarından biri birlikte çalışamamasıydı. Tek varlıklar olarak akıcı ve biraz verimli olsa da, her blok zinciri kendi etki alanının duvarları ile sınırlıdır. Çoğu zaman bu, yüksek işlem maliyetlerine ve sıkışıklığa neden olabilir. 

Blok zinciri köprüleri, iki bağımsız platform arasında belirteç transferlerini, akıllı sözleşmeleri ve veri alışverişini ve diğer geri bildirim ve talimatları sağlayarak bu sorunu çözer. 

Bu blok zincirler farklı kripto paralar basar ve farklı kurallar üzerinde çalışır; köprü, tarafsız bir bölge olarak hizmet eder, böylece kullanıcılar ikisi arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilir. Aynı ağ üzerinden birden fazla blok zincirine erişim, çoğumuz için kripto deneyimini büyük ölçüde geliştirir.

Bu konsept, iki sistemin farklı amaçları olmasına rağmen, Katman 2 çözümlerine çok benzer. Katman 2, mevcut bir blok zincirinin üzerine inşa edilmiştir, bu nedenle hızı artırırken birlikte çalışabilirlik eksikliği devam eder. Çapraz zincir köprüler ayrıca herhangi bir blok zincirine ait olmayan bağımsız varlıklardır.

Blockchain Köprüleri Nasıl Çalışır?

Blok zinciri köprüleri, akıllı sözleşmeleri dönüştürmek ve veri göndermek gibi pek çok harika şey yapabilir, ancak en yaygın yardımcı program token transferidir. Örneğin, bitcoin ve Ethereum en büyük iki kripto para ağıdır ve çok farklı kural ve protokollere sahiptir. Bir blok zinciri köprüsü aracılığıyla, bitcoin kullanıcıları Kripto paralarını Ethereum’a aktarabilir ve onlarla bitcoin blok zincirinde yapamayacaklarını yapabilirler. Bu, çeşitli Ethereum tokenleri satın almayı veya düşük ücretli ödemeler yapmayı içerebilir.

Bitcoin’iniz olduğunda ve bir kısmını Ethereum’a aktarmak istediğinizde, blok zinciri köprüsü paranızı tutacak ve kullanmanız için ETH’de eşdeğerler yaratacaktır. İlgili kriptoların hiçbiri aslında hiçbir yere hareket etmiyor. Bunun yerine, eşit miktarda ETH’ye erişim elde ederken, aktarmak istediğiniz BTC miktarı akıllı bir sözleşmede kilitlenir. BTC’ye geri dönüştürmek istediğinizde, sahip olduğunuz ETH veya ondan kalan her şey yanacak ve eşit miktarda BTC cüzdanınıza geri dönecektir.

Bunu düzenli olarak yaparsanız, bir ticaret platformunda bitcoin’i ETH’ye dönüştürmeniz, bir cüzdana çekmeniz ve ardından tekrar başka bir borsaya yatırmanız gerekir. Oraya vardığında, muhtemelen ilk etapta yapmayı planladığınızdan daha fazla ücret almış olacaksınız.

Bunu bir perspektife oturtmak için, Visa’nızı MasterCard faturalarınızı ödemek için nasıl kullanabileceğinizi düşünün; veya nereden satın alıyor olursanız olun PayPal’ın tüm çevrimiçi satın alımlarınız için nasıl ödeme yapabileceği. Farklı protokollere sahip farklı sistemler, ancak işlemler hızlı ve sorunsuzdur. Bunun nedeni, birlikte çalışabilirliğin, kripto para birimi bir şey olmadan çok önce finansal sistemi her zaman yerinde tutmasıdır. Blockchain teknolojisi sadece kripto için değil, daha belirgin hale geldikçe, zincirler arası köprüler gibi çözümler normalleşmeye doğru büyük bir adımdır.

Güvene Dayalı ve Güvensiz Blok Zinciri Köprüleri –

Blok zinciri köprülerinin bir dezavantajı, merkezileşmedir. Kullanıcıların, onları başka bir kriptoya dönüştürmek isterlerse, esasen başka birinin eline güvenerek kripto paralarının kontrolünden vazgeçmeleri gerekir. Daha önce wBTC gibi sarılmış bir token gördüyseniz, bu işlemin sonucudur. Buradaki fikir, BTC’nizi alıp bir ERC-20 sözleşmesine “sarması” ve ona bir Ethereum belirtecinin işlevselliğini vermesidir.

Büyük miktarda kripto aktarmak istediğinizde güvene dayalı köprüler hızlı ve ekonomik bir seçenektir, ancak güvenilir hizmet havuzu oldukça küçüktür. Daha az bilinen markaların bölgesine girmek riskleri artırabilir, bu da onu daha küçük yatırımcılar için ağı ilgi çeken hale getirmez.

Kullanıcıların kripto paralarını aktarırken kendilerini daha güvende hissetmelerini amaçlayan merkezi olmayan blok zinciri köprüleri vardır. Bu çözümler, işlemleri doğrulamak için bireysel ağların oluşturduğu gerçek bir blok zinciri gibi çalışır. Tokenlerinizi yanlış ellere geçmesinden endişe ediyorsanız, merkezi olmayan bir köprü kullanmak bu konuda size huzur verecektir. Merkezi olmayan köprülerle ilgili sorun, hizmetin serbest tabanlı olmasıdır. Olaylar meydana geldiğinde, yalnızca talebinizi işlemek için ödeme yapıldığından dolayı bunları yanlışlar transferleriniz sizin sorumluluğunuz olur.

SONUÇ;

Ademi merkeziyetçilik her zaman blok zincirinin tanımlayıcı bir faktörü olmuştur ve bu da onu ölçeklenebilirlik gibi diğer operasyonel iyileştirmelere göre bir öncelik haline getirir. 

Doğal olarak geliştiriciler, ademi merkeziyetçi felsefeden sapmamak için büyük değişikliklere karşı isteksizdir. Blockchain köprüleri, bu kavramın ötesine geçtiklerinin bir işaretidir. Yenilikçi ve normalleştirilmiş bir kripto ekonomisine doğru ilerliyor olabiliriz, ancak herhangi bir ilerleme, kendimizi halihazırda var olanla sınırlamaktan daha iyidir. 

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Ben Mehmet. '' Bu Coin Nedir?'' youtube kanalının ve web sitesinin kurucusuyum. Geleneksel finans şirketlerinde ve kripto para odaklı şirketlerde danışmanlık ve yöneticilik yaptım. ''Bu Coin Nedir?'' ekibi olarak, sizler için en önemli verileri, gelişmeleri ve stratejileri araştırıyoruz. Youtube kanalımıza abone olarak, kripto paralar hakkında ücretsiz eğitim alabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorumlar (1)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.