Blockchain Teknolojisinin Faydaları!

Sizler için blockchain'in faydalarını derledik...

Blockchain Teknolojisinin Faydaları!

Blockchain, herhangi birinin sistemi değiştirmesini, hacklemesini veya hile yapmasını zorlaştıracak veya imkansız hale getirecek şekilde bilgi kaydetme yöntemidir.

Blockchain temelde işlemleri kaydeden bir dijital defterdir. Blok zincirindeki tüm bilgisayar ağı boyunca dağıtılır. Zincirdeki her blok bir dizi işlem tutar. Her katılımcının defterine eklenen her işlem, her gerçekleştiğinde kaydedilir. Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT), birden fazla katılımcı tarafından yönetilebilen dağıtılmış bir veritabanıdır.

Blockchain, işlemlerin karma olarak bilinen değişmez bir kriptografik imza kullanılarak kaydedildiği bir DLT türüdür.

Blockchain Teknolojisi Nedir?

Blockchain 1991 yılında dijital verileri güvence altına almak ve depolamak için oluşturuldu. Blockchain, aynı anda birden fazla tarafın erişebileceği açık bir defterdir. Blockchain’in birincil yararı, kayıtlı bilgileri tüm tarafların anlaşması olmadan değiştirememesidir. IBM, her yeni kaydın benzersiz, tanımlayıcı bir karmaya sahip bir blok olduğunu doğruluyor. Bir kayıt zinciri oluşturmak için blokları birbirine bağlayarak bir blok zinciri oluşturulur. Blockchain teknolojisi, kripto para birimi oluşturmak için kullanılır.

Blockchain, doğrulama ve izlenebilirlik gerektiren çok adımlı doğrulama ve izlenebilirlik işlemlerine izin verir. Güvenli işlemler sağlayabilir ve uyumluluk maliyetlerini azaltabilir. Blockchain teknolojisi, sözleşmeleri yönetmek ve ürünün menşeini doğrulamak için kullanılabilir. Oylama platformlarının yanı sıra unvanları ve tapuları yönetmek için de kullanılabilir.

  1. Arttırılmış güvenlik

Verileriniz hassas ve çok önemlidir ve blockchain, kritik bilgilerinizin nasıl görüntülendiğini önemli ölçüde değiştirebilir. Blok zinciri, değiştirilemeyen ve uçtan uca şifrelenmiş bir kayıt oluşturarak dolandırıcılığı ve yetkisiz faaliyetleri önlemeye yardımcı olur. Gizlilik sorunları, kişisel verileri anonimleştirerek ve erişimi engellemek için izinleri kullanarak blok zincirinde de ele alınabilir. Bilgi, tek bir sunucu yerine bir bilgisayar ağında depolanır ve bu da bilgisayar korsanlarının verileri görüntülemesini zorlaştırır.

2. Şeffaflık

Her kuruluş, blok zincirinin varlığı olmadan kendi veritabanını korumalıdır. Blockchain, işlemlerin ve verilerin aynı konumlarda kaydedilebilmesini sağlamak için dağıtılmış bir defter kullanır. Ağdaki izinli erişime sahip her katılımcı aynı bilgiyi aynı anda görebilir ve şeffaflık sağlanır. İşlemler kalıcı olarak kaydedilir, zaman ve tarih damgalıdır. Bu, üyelerin tüm işlem geçmişini görmelerini sağlar ve dolandırıcılık fırsatlarını neredeyse ortadan kaldırır.

3. Otomasyon

Akıllı sözleşmeler, işlemlerin otomatikleştirilmesine izin vererek verimliliği artırır ve süreci hızlandırır. Önceden belirlenmiş koşullar yerine getirildikten sonra, işlemin veya işlemin bir sonraki adımı otomatik olarak başlatılacaktır. Akıllı sözleşmeler, insan müdahalesine daha az bağımlıdır ve üçüncü tarafların sözleşme şartlarının yerine getirildiğini doğrulamasına izin verir. Örneğin, müşteri bir talepte bulunmak için gereken tüm belgeleri gönderdikten sonra sigorta talepleri otomatik olarak kapatılabilir.

4. Artan verimlilik

Kağıt ağırlıklı işlemler yavaş, zaman alıcı ve insan hatasına yatkındır. Üçüncü taraf arabuluculuğu genellikle gereklidir. İşlemler, blok zinciri ile düzenlenerek daha hızlı ve daha verimli hale getirilebilir. Blok zinciri, işlem ayrıntılarını ve belgeleri saklayabilir, bu nedenle kağıt göndermeye gerek yoktur. Birden fazla defteri uzlaştırmaya gerek olmadığından takas ve kapatma çok daha hızlı yapılabilir.

5. İzlenebilirlik 

Blockchain, yolculukları boyunca her adımda varlıkların kaynağını kaydeden bir denetim izi sağlar. Bu, sahtecilik veya dolandırıcılıktan muzdarip sektörlerde kanıt sağlamaya yardımcı olur. Blockchain kullanan müşterilerle ürünlerin menşei ile ilgili bilgileri doğrudan paylaşmak mümkündür. Ayrıca izlenebilirlik verileri, herhangi bir tedarik zincirindeki herhangi bir zayıflığı ortaya çıkarabilir.

Bir Blockchain İş İçin Uygun mu?

İş için Blockchain, üyelerin yalnızca izinleriyle erişebilecekleri paylaşılan, değişmez bir defterdir. Ağın üyeleri, her üye tarafından hangi bilgilerin görülebileceği ve hangi eylemleri gerçekleştirebilecekleri üzerinde kontrole sahiptir. The Bitindex AI CEO’su “Blockchain, iş ortaklarının birbirlerine güvenmedikleri için değil, buna mecbur olmadıkları için genellikle “güvenilmez ağ” olarak adlandırılır” diyor .

Blockchain’in artan güvenliği, şeffaflığı ve izlenebilirliği bu güvenin anahtarıdır. Blockchain güvenden daha fazla fayda sağlar. Bunlara maliyet tasarrufu, artan verimlilik, hız ve otomasyon dahildir. Blockchain, evrak işlerini ve hataları büyük ölçüde azaltır ve üçüncü tarafların işlemleri doğrulama ihtiyacını ortadan kaldırır veya azaltır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Ben Doruk. 2019 yılından beri kripto paralarla ilgileniyorum. Geleceğine inandığım kripto para sektörünü araştırıyorum ve ulaştığım önemli verileri sizinle paylaşıyorum.

Yorum Yap