Bitcoin’in fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana yaklaşık %70 oranında düşerken, Bitcoin madenciliği karlılığı (hasprice) son boğa piyasasının tüm hızıyla başlamasından hemen önce 2020’nin 4. çeyreğinden bu yana en düşük seviyesinde.
Düşüşlere ek olarak, enerji fiyatları her yerde yükseliyor. Bu nedenle bir Bitcoin madencisinin bitcoin çıkarma maliyeti, Bitcoin düşerken artıyor. 2021 yılı, madenciler için en kazançlı yıldı. Bir önceki yıl 5 milyar dolar ve 2018’de 5,47 milyar dolar iken, 2021’de toplu olarak 16,75 milyar dolar komisyon aldılar. 2021 yılında Çin bitcoin madenciliğini yasakladı ve birçok madenci fişleri çekmek zorunda kaldı. BTC çıkarma zorluğu azaldı.
Fişi çeken şirketler, Bitcoin madenciliğinde ki rekabetin azalmasına neden oldu ve fişe takılı madenciler için benzersiz bir karlı yaza yol açtı. Bitcoin madenciliğinde ki daralmadan faydalanmak isteyen birçok şirket madencilik ekipmanlarını artırmaya çalıştı. Hâl böyle olunca ekipman fiyatları artış gösterdi. Bu ASIC’ler tüm zamanların en yüksek fiyatlarındayken, birçok madenci yeni ekipmanı finanse etmek için borç aldı. Daha sonra bitcoin’de sert bir düşüş geldi ve madencilerin birçoğu, maliyetleri ödemek için boğa piyasasında bastıkları veya satın aldıkları BTC varlıklarını satmaya yöneldi.
Arcane’den alınan bu grafik, toplam hash oranının yaklaşık %20’sini oluşturan, halka açık madenciler tarafından her ay satılan üretim yüzdesini gösterir. Mayıs ayında, madencilerin neredeyse kazandıkları her şeyi satmalarına neden olan büyük bir sıçrama oldu.

Özel madencilere de bir göz atmak için zincirleme analizi dahil ettiğimizde, Haziran ayının başından bu yana toplu olarak 25 bin BTC sattıklarını görüyoruz (veya Haziran ayının ortalama 25.600 dolarlık BTC fiyatı göz önüne alındığında kabaca 640 milyon dolar’a) eşdeğer geliyor.
Ek olarak madenciler, nakit akışını serbest bırakmak için kullanamayacakları madencilik ASIC’lerini tasfiye etmeye başlıyor. Mayıs ayının başında Antminer S19 gibi yeni nesil bir madenci yaklaşık 7.100 dolara satıldı. Hem kamu hem de özel sektördeki itcoin madencileri, ayı piyasasında ayakta kalabilmek için sermaye açısından yalın olmak ve genişleme için gelecek planları konusunda mantıklı olmak zorunda kalacaklar. Büyük ihtimalle madenciler’de borsalarda olduğu gibi işten çıkarmalara, ve bazı makineleri kapatma kararı alacaklar.
Core Scientific, Riot ve Bitfarms gibi en büyük kamu madencilerinden bazıları, operasyonel maliyetlerin artması ve gelirlerin düşmesi nedeniyle yıl sonu hash oranı tahminlerinden geri adım atıyor. Yatırımcılar, yalın operasyonlar yürüten halka açık bitcoin madencilerinde değer aramalıdır. Başka bir deyişle, daha düşük borç seviyelerine ve daha düşük işletme maliyetine sahip olanlar, geçen yıl çok fazla borç alanlara göre önümüzdeki ayı piyasasında daha iyi durumda olacaklar.
Madencilikte Yaşanan Bu Sorun Piyasayı Nasıl Etkileyecek
Kripto paraların yok olmasına neden olacak söylentileri olsada bu tamamen bir spekülasyondur. Kripto para piyasası bu durumdan kısa vadede olumsuz etkilenebilir fakat, bitcoin’in altındaki teknolojiyi yaratan Satoshi Nakamoto tüm yaşanabilecek senaryolara karşı çözüm üretmiştir. Madencilik zorluğu azaldıkça BTC çıkarma operasyonları tek bir bilgisayarla bile devam eder. 2016 yılında BTC madencileri bu olayı tekrar yaşamıştı fakat, daa sonra bu sorunları çözüme kavuşturmuştu. Tabi bu çözümlerin arasında batan madencilik şirketleri de oldu. BTC, bo olayların ardından yükselişine devam etmişti.
Youtube Kanalımıza Abone Olarak da Bu tür Önemli Verilerden Haberdar Olabilirsiniz!