İngiltere, Stablecoinlere Yönelik Yasa Taslağı Yayımladı!

Düzenleyiciler merakla beklenen finansal hizmetler ve piyasalar tasarısını sonunda parlamentoya taşımayı başardı...

İngiltere, Stablecoinlere Yönelik Yasa Taslağı Yayımladı!

İngiltere Merkez Bankası (BoE), bundan sonra 1:1 dolar sabitliğini kaybetme ihtimali gösteren stablecoin projeleri için müdahale etme hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bugün ise somut bir adım geldi ve parlamento gündemine stablecoinlere yönelik yasal düzenlemeler getirildi.

Stablecoin Yasası Geldi

 Nadhim Zahawi, mevzuatın hükümetin küresel olarak rekabetçi olacak “açık, yeşil ve teknolojik olarak gelişmiş bir finansal hizmetler sektörü vizyonunu” gerçekleştirmesine yardımcı olacağını söyledi.

Mevzuattaki değişiklikler arasında, özellikle geleneksel piyasalar ile kripto para birimi arasında bir köprü varlığı olarak görülen sözde sabit paraların kullanımı etrafında, kripto para piyasasını düzenlemeye yönelik bir dürtü yer alıyor.

Hukuk firması Linklaters’ın küresel fintech eş başkanı Harry Eddis şunları söyledi: “Stablecoinleri düzenleme kapsamına almak önemli bir kilometre taşı. Birleşik Krallık lisans rejimi ilk kez bir tür kripto varlığına özel olarak hitap edecek.”

Tasarı, Finansal Davranış Otoritesinden (FCA) lisans almak için bir ödeme aracı olarak kullanılan stablecoin ihraççılarını gerektirecek. Bazı kripto işletmeleri zaten kara para aklama karşıtı kurallar uygulamak zorunda, ancak bu yasa tasarısı bunu bir adım daha ileri götürüyor.

Terra (LUNA) faciasının ardından farklı ülkelerin düzenleyici kurumlarından çeşitli çağrılar gelmişti. Özellikle İngiltere Merkez Bankası düzenlemeler konusunda çağrılar yapmış ve sert çıkışlar gerçekleştirmişti. BoE, “finansal istikrar özelinde bir risk oluşması” durumunda stablecoin projeleri üzerinde düzenleyici bir gözetim sağlamayı planladığını bildirmişti.

BoE, stablecoin ihraççılarına yönelik hem yönlendirme hem de müdahale etme hedefi güdüyordu. Öte yandan merkez bankasının çağrılarının tam olarak yasal bir zemine sahip olmadığı iddiaları gündeme gelmişti. Zira BoE, stablecoin ihraççılarına yönelik yargı kararı olmadan direkt müdahale etme hedefi güdüyordu.

İngiliz hükümetinin bir süredir, kripto para birimlerini BOE’nin yetki alanına sokarak çöken bir stablecoin faciası yaşanması durumunda dizginleri kurumun eline verebilecek bir yasal taban arayışında olduğu biliniyordu. Öte yandan hükümetin içerisinde bulunduğu kriz ve Boris Johnson’ın istifasına giden süreç bazı aksamalara neden oldu.

Bu ayın başlarında, İngiltere Merkez Bankası başkan yardımcısı Jon Cunliffe, kabine değişikliğinden kaynaklı stablecoin yasasında gecikme olduğunu kabul etmişti. Ancak Cunliffe, Ağustos ayından öncesi için söz vermişti. Bu sözün, bugün itibarıyla gerçekleştiği ve stablecoinleri kapsayan finansal hizmetler ve piyasalar tasarısının parlamentodan geçtiği görüldü.

Yasa Tasarısı Dikkat Çekiyor; El Koyma Yetkisi;

İngiliz hükümetinin stablecoin projeleri odaklı yasa tasarısını, 2009 yılında yürürlüğe koyulan Bankacılık Yasası’nın 5. Maddesi üzerinde yapılacak bir değişiklikle yürürlüğe koyması bekleniyordu. Yasa maddesine yakından bakıldığında, sistemsel çöküşlerde düzenleyici kurumlara el koyma yetkisi verildiği görülüyor.

İngiltere Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, parlamentodan geçen yasa tasarının stablecoin’lerin ve dijital varlıkların Birleşik Krallık’ta bir ödeme şekli olarak düzenlediğini ifade etti. Parlamentodan geçen tasarı, “hükümetin herhangi bir değişiklik yapılmadan önce İngiltere Merkez Bankasına ve Finansal Yürütme Otoritesine danışması gerektiğini” belirterek dikkat çekti.

Tasarının Birleşik Krallık yasalarına yazılabilmesi için hem Parlamento Kamarası hem de Lordlar Kamarası’ndaki milletvekilleri tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Dikkat çeken stablecoin yasasının oylamalardan geçmesi durumunda diğer ülkelere örnek olacağı ifade ediliyor.

Stabilcoin’ler, değerleri ABD doları gibi geleneksel bir itibari para biriminin performansına bağlı olan bir tür kripto para birimidir. Bu nedenle, kripto para birimlerinin sunduğu gizliliği ve anında ödemeleri korurken, genellikle değerdeki vahşi dalgalanmalardan kaçınabilirler.

Dolaşımdaki sabit para miktarına eşdeğer bir itibari para birimi ‘rezervi’ ihraççı tarafından ek bir güvenlik düzeyi olarak tutulur. Bununla birlikte, Terra ve Tether dahil olmak üzere stabilcoinler , nakit rezervlerinin büyüklüğü hakkında şüphelerin artmasıyla son aylarda zorluklarla karşılaştı .

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Ben Doruk. 2019 yılından beri kripto paralarla ilgileniyorum. Geleceğine inandığım kripto para sektörünü araştırıyorum ve ulaştığım önemli verileri sizinle paylaşıyorum.

Yorum Yap