Letonya hükümeti, kara para aklama iddiaları üzerine NFT sanatçısı Ilya Borisov’un yaklaşık 8,7 milyon avroluk kazancını dondurdu. Suçlu bulunursa 12 yıla kadar hapisle karşı karşıya kalacak.
Borisov’a göre, yetkililer kendisine karşı 2022 Şubat’ında dava açmıştı, ancak bu konuda kendisine ancak üç ay sonra Mayıs ayında bilgi verildi.
Borisov , 2021’de NFT pazarının patlaması sırasında 3.557 NFT sürümünün satışından 8.7 milyon € kazanıldığını söyledi .
Kazanç mı, aklama mı?
Letonya’daki kripto vergileriyle ilgili net düzenlemelerin olmaması nedeniyle, Letonya Devlet Gelir Servisi’ne (VID) ödenmesi gereken vergileri nasıl ödeyebileceği hakkında yazdı.
Ajansın kendisine ülkede “serbest meslek sahibi” olarak kaydolmasını ve çekilen tutar üzerinden avro olarak vergi ödemesini tavsiye ettiğini açıkladı. Bu talimatlara dayanarak, yalnızca 2021’de 2,2 milyon Euro’ya kadar vergi ödedi.
Hesaplarının kilitlendiği kendisine bildirildikten sonra, dondurmanın geri alınması gerektiğine dair lehinde bir karar aldığı mahkemede davaya itiraz etti.
Ancak buna rağmen, yetkililer onun hesaplarına erişmesini reddetti.
Borisov dedi ki:
“3 Temmuz 2022 tarihli hesaplarıma el koyma kararına karşı mahkemeye itirazda bulunduk. Protestoya davadan eldeki tüm belgeler ve tüm işlemlerimin ve sanatçı olarak faaliyetlerimin bulunduğu dosyalar da eşlik etti.”
Borisov, Letonya hükümetinin eylemini kripto alanının karşı karşıya olduğu önemli bir zorluk olarak nitelendirdi ve “Letonya’da sanatçı olmak suçtur” dedi.
Kripto ve NFT vergilendirmesi
Dünya çapındaki çoğu büyük hükümet, kripto kazançlarının nasıl vergilendirilmesi gerektiği konusunda henüz bir çerçeve yayınlamadı ve bu da kripto tüccarları ve NFT sanatçıları için sorunlara neden oldu.
Hindistan’da kripto tüccarları , her kripto işlemi için kaynaktan kesilen % 30 vergi ve %1 vergi ile karşı karşıyadır . Bu, ülkedeki borsaların işlem hacminde büyük bir düşüşe neden oldu.
Güney Koreli yetkililer geçtiğimiz günlerde %20 kripto vergi kanununun uygulanmasını daha iyi bir yatırımcı koruma sisteminin umulduğu 2025 yılına kadar erteledi . Bu arada Tayland, topluluğun yasaya karşı ezici bir çoğunlukla olumsuz tepki vermesinin ardından %15 kripto vergisi uygulama kararını geri çekmek zorunda kaldı.