Depolama, Web3’te büyük bir sorundur. Computecoin CEO’su Dr. Max Li , veri üretiminin patlamasından insan ırkının sorumlu olduğunu ve bu verilerin bir yerde yaşaması gerektiğini söylüyor.
Bu günlerde veriler çoğunlukla telefonlarımızda, sabit disklerimizde veya bulut depolama hizmetlerimizde depolanıyor. Dropbox ve Google Drive gibi araçlar, bağlı dünyanın herhangi bir yerinden bilgisayar verilerini yüklemeyi ve bunlara erişmeyi her zamankinden daha kolay hale getirdi.
Ancak bu farklı çözümlerin tümü aynı birincil dezavantaja sahiptir: merkezileştirilirler ve merkezileştirme belirli temel güvenlik açıklarıyla birlikte gelir. Bir evde çıkan yangında sabit diskinizi kaybederseniz ne olur? Dropbox sunucuları bazı ağ kesintilerine maruz kaldığında ne olur?
Ayrıca, Dropbox gibi bir üçüncü tarafın gizliliğinizi kötüye kullanmak yerine koruduğuna ne kadar güveniyorsunuz?
İlgimizi Çekebilir; Ünlü Analist, Temmuz Ayı İçin Seçtiği 2 Metaverse Altcoin’i Açıkladı!
Depolama ve Web3
“Web3”, internetle olan ilişkimizdeki değişimle ilgili konuşmalar arasında dolaşırken sıkça duyulan bir terimdir. Orijinal World Wide Web’in son kullanıcı için çoğunlukla salt okunur bir deneyim olduğu yerde, Web2 bir okuma-yazma deneyimi başlattı. Sosyal medya, insanların kendi kitlelerini geliştirmelerini ve onlarla etkileşim kurmalarını mümkün kıldı. Güçlü medya ve pazarlama araçları, isteyen herkes tarafından kullanılabilir.
Şimdi kripto ilkeleri ve blok zinciri teknolojisi, Web3’ü bir “okuma-yazma-kendi” deneyimi olarak müjdeliyor. Bu paradigmada, yalnızca sanal varlıkların sahipliğini izlemek değil, aynı zamanda bu varlıkları açık bir piyasada alıp satmak da mümkün.
Web3’ün gelişimi, herhangi bir güvenlik riski olmadan bulut depolamaya daha fazla erişilebilirlik sunabilen merkezi olmayan blok zincirleri tarafından yönlendirilir . Web3 depolama paradigmasında, dosyalar tek bir sunucu yerine bir bilgisayar ağında depolanır. Şifreleme, veri madenciliği direnci ve eşler arası ağ oluşturmanın yardımıyla Web3 ilkeleri daha güvenli, ihlale dayanıklı bir depolama çözümü sunar.
Web3 depolama ayrıca geleneksel bulut depolama seçeneklerinden önemli ölçüde daha ucuzdur. Platformu kontrol eden merkezi bir otorite olmadan, kullanıcılar Storj , Ankr veya kendi şirketim Computecoin gibi kendi depolama sağlayıcılarını seçmekte özgürdür.
Storj bunu nasıl yapıyor?
Storj , merkezi olmayan depolama alanında önemli bir oyuncudur ve özellikler ve işlevsellik açısından Amazon S3 ile karşılaştırılabilir. Ancak, Amazon Basit Depolama Hizmeti (Amazon S3) ortalama 22 ABD Doları/TB/ay maliyetine sahipken, Storj hizmetleri ayda yalnızca 4 ABD Doları/TB/ay tutarındadır.
Storj, hem Web2 hem de Web3 şirketlerinin depolama maliyetlerinden tasarruf etmelerine yardımcı olabilir. Örneğin, medya ve eğlence şirketleri, içeriklerini sunmak için Storj’u kullanabilir veya makine öğrenimi şirketleri, verilerini daha uygun maliyetli bir şekilde barındırmak için kullanabilir.
Ankr bunu nasıl yapıyor?
Ankr , blockchain teknolojisini geliştiriciler için daha erişilebilir hale getirme görevinde. Şirket, blockchain deneyimini optimize eden geliştirici araçları ve altyapı hizmetleri sağlıyor. Ankr’ın dikkate değer ortaklarından bazıları Binance , Polygon ve Avalanche’dır .
Ankr’ın yaklaşımının ayırt edici özelliği, hesaplama katmanına odaklanmasıdır. Şirketin sunucuları, daha yüksek hızlar ve daha güvenilir hizmet sağlayan çıplak metal üzerinde dünyanın her yerinde bulunmaktadır.
Computecoin bunu nasıl yapar?
Computecoin ağı, merkezi olmayan bir şekilde bilgi işlem ve depolama sağlamayı amaçlar. Bunu Amazon Web Services (AWS) gibi düşünebilirsiniz. Ancak AWS gibi merkezi bir otoriteye dayanmaz.
AWS şu anda düzinelerce farklı hizmet sunuyor, ancak Computecoin her birini merkezi olmayan bir şekilde değiştirmeyi planlıyor. Bu, şu anda AWS tarafından sunulan aynı hizmetleri, ancak daha az kesinti ile daha sağlam ve esnek bir şekilde sağlayacaktır. Ve kötü niyetli bilgisayar korsanlarına daha az eğilimlidir.
Şirketler, merkezi olmayan bulut sistemlerini benimsemeyi zorlaştıran yüksek eğitimsel ve teknik engellerle karşı karşıya kaldıkça Computecoin, bu süreci herkes için daha kolay ve daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Expedia’nın süreci basitleştiren ve kullanıcılara sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlayan kolay bir uçtan uca rezervasyon çözümü sağlaması gibi, Computecoin de kullanımı kolay ve sezgisel olan uçtan uca bir bilgi işlem ve depolama çözümü sunar. Amaç, Amazon ve Google gibi geleneksel merkezi sağlayıcılarla rekabet edebilmek için daha düşük maliyetler ve daha fazla gizlilik sunmaktır.
Web3 için depolama ve yeni bir gelecek yaratmak
Web, mütevazi başlangıcından bu yana uzun bir yol kat etti. Birkaç basit sayfadan karmaşık, birbirine bağlı bir bilgi ağına geçtik. Ancak web büyüdükçe, yol boyunca sorunlar da gelişti.
Veri ihlallerinden aşırı devlet gözetimine kadar, web’in merkezileştirilmiş modeli, kullanıcıları savunmasız ve açıkta bıraktı. Çözüm Web3’tür. Web altyapısını merkezden uzaklaştırarak daha esnek, güvenli ve özel bir internet oluşturabiliriz.
Evet, depolama ile ilgili. Ama aynı zamanda internetin geleceği ile ilgili!