Metaverse kesinlikle süslü bir kelime, ama çok daha fazlası. İnternetin geleceğine, ışıklar ve gürültüler evrenine, bildiğinizden farklı bir gerçekliğe hazırlanın.
Sadece bakıp kullanmadığımız, aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla girebildiğimiz bir İnternet biçimi- Metaverse kesinlikle yaşama şeklimizi değiştirecek.
Bu teknolojinin potansiyeli fark edildi ve teşvik edildi. Geçen yıl, Facebook, sosyal ağın yeni dünyada öncü olma arzusunu göstermek için Meta olarak yeniden markalaştı. Tabi şuan yeni isim daha önce tescillendiği öne sürüldü ve bu yüzden mahkemelik oldu. Nesye konumuz bu değil, asıl konuya dönelim. Ayrıca, metaverse projelerine ilgi hala artıyor. Örneğin, Microsoft’un tahmini 69 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alması, Metaverse’in genişlemesinin bir parçası olarak tasvir edildi.
Teknolojideki hype döngüleri gelir ve gider. Metaverse, farkına varmadan sönebilir. Ancak, şu anda durum pek öyle görünmüyor. Oyunlarda, NFT’lerde ve alışverişte yaygın bir ifade haline geldi.
Pekala, daha fazla ilerlemeden önce Metaverse tanımına geçelim!
- Metaverse: Yaşanabilir Bir Sanal Ortam!
- Metaverse nedir?
- Metaverse ve Kripto Para Birimleri!
- Kripto Metaverselerin Temel Özellikleri
- Metaverse nasıl çalışır?
- Metaverse Jetonları Nelerdir?
- Metaverse Jetonlarını Nereden ve Nasıl Satın Alabilirim?
- Metaverse’de ne satın alabilirsiniz?
- Metaverse’de ne yapabilirsiniz?
- Metaverse Tarihsel Olayları: Zaman Çizelgesi
- Metaverse’in Geleceği
Metaverse nedir?

Metaverse, internetin erişebileceği halka açık bir sanal dünyadır. Ofisler, evler, parklar, partiler ve kulüpler gibi alanlara sahip olmak gibi IRL yaşamlarımıza ve faaliyetlerimize paralel olan ‘sanal bir dünya’ olarak adlandırılabilir.
Bu dijital alan, sosyal ağları artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve kripto aracılığıyla birleştirerek insanların dijital olarak bağlantı kurmasını sağlar. Kullanıcılar ayrıca belirli bir amaç olmadan eğlence için Metaverse’de gezinmek için bir sanal gerçeklik kulaklığı ve denetleyicileri kullanabilir.
Kullanıcı deneyimini geliştirmek için insan profilleri avatarlar olarak sunulur ve bir topluluk oluşturmak için sanal olarak bağlanır. Ayrıca Metaverse, bir kişinin sahipliğini kanıtlamak için NFT’ler aracılığıyla kullanıcılara dijital avatarlarına erişim sağlar ve her avatar tokenize edilir.
Metaverse’de dijital para, diğer şeylerin yanı sıra video oyunlarında giysi, silah ve kalkan satın almak için kullanılır. Ayrıca, müzik konserleri ve canlı etkinlikler gibi Metaverse etkinliklerinde biletleri uygun kitlelere dağıtmak için NFT biletleme sistemi kullanılmaktadır.
Dünyanın bu rüyası gerçek! Öyleyse yolculuğa geri dönelim ve bu yaratıcı fikrin nasıl ortaya çıktığını görelim.
Metaverse ve Kripto Para Birimleri!

Sanal dünyada sanal para harcamak! Hem Metaverse hem de kripto para birimi el ele gidiyor gibi görünüyor. Her iki kavram da üçüncü nesil internet olan WEB 3.0’ın ayrılmaz bir parçasıdır.
Cryptocurrency, meta veri tabanında alım satım yapan insanlar için ana değişim aracı haline geldiğinden, kullanıcıları onu edinme, işleme ve saklama yöntemleri konusunda giderek daha rahat hale gelecektir.
Örneğin – eğer bu, geleneksel para birimi ile genellikle ağır ücretlere tabi olabilen ulusal sınırları geçen parayı içeriyorsa. Bu da, bankaların ve diğer mevcut finansal kurumların, kripto para birimini veya blok zincirinden türetilen finansal modelleri kolaylaştırmak için çabalarını artıracağı anlamına gelecektir.
Kripto para birimlerinin metaverse ve metaverse ekonomik kalkınma ve inovasyonu destekleme işlevi, ticaret ve finans yoluyla dünya ekonomisinde gerçek paranın işlevine benzer. İnsanlar onu bu sanal dünyalarda ticaret yapmak, alışveriş yapmak ve ödeme yapmak için kullanacak.
Kripto Metaverse’lerin Temel Özellikleri
Güçlü bir kripto ve metaverse karışımı daha cazip görünüyor, bu yüzden bazı ilgi çekici olasılıklara bakalım.
Bu birleşmede ilk akla gelen finansallaşma oluyor. Kimlik, dijital mülkiyet ve ticaret, kriptonun varlıkları finanse etmede yardımcı olduğu tüm yöntemlerdir.
- Kimlik: Kullanıcıların kimlikleri, merkezi olmayan kripto cüzdanlarının genel adreslere bağlanmasına benzer şekilde, genel bir adrese eklenecektir. Kripto cüzdanlarınız , jetonlarınızdan daha fazlasını depolayabilir; avatarlar, giysiler, aksesuarlar ve silahlar gibi dijital öğeleri depolamak için de kullanılabilirler. Bunları cüzdanınızda bir değer deposu olarak tutabilir veya birlikte çalışabilir diğer meta veri depolarında kullanabilirsiniz.
- Ticaret: kripto para birimleri, meta veri tabanında değer ticareti yapmak için harika bir yoldur. Kripto paranın sınırsız doğası ile nakit istikrarını birleştirerek varlık satın almak ve satmak daha kolay hale getirildi. Mevcut kripto pazarları, özellikle zincirler arası pazar yerleri, sanal arazilerin ve mülklerin satışını teşvik edecektir.
- Dijital Mülkiyet: Herkes, NFT’ler nedeniyle dijital sahiplik kavramının değiştiğinin farkında olmalıdır. Kullanıcılar, meta veri deposundaki varlıkları NFT olarak kullanmak için değişmez, genel olarak doğrulanabilir haklar elde edebilir ve bu da pazarlarda ticaret yapmalarına olanak tanır.
Metaverse nasıl çalışır?

Teknoloji çoğu insanın fark ettiğinden daha hızlı ilerledi ve Metaverse’de önemli bir rol oynayacak.
Metaverse’de çalışmak sadece dijital iş istasyonlarının kullanımına ihtiyaç duyacak ve 3D avatarlar konferans ekipmanı kullanmadan “yüz yüze” buluşmakta özgür olacak.
Blockchain ve dijital varlıkları kullanarak internetteki herkesin katılabileceği açık bir ekosistem olmayı hedeflemektedir .
Bir “değer interneti” oluşturmak için merkezi olmayan ve değişmez bir kayıt sağlamak için yerel dijital para birimi ETP’den yararlanan halka açık bir blok zinciri olarak tasarlandı. Bir “hizmet olarak blok zinciri platformu” (BaaS), projenin başka bir adıdır.
Metaverse ortamında ETP, bir değişim aracı olarak kullanılabilecek bir ERC20 belirtecidir. Diğer kripto para birimlerinin kabul edildiği bir senaryoda, ödeme yapmak için ETP jetonu kullanılabilir. Ayrıca sitede krediler için teminat olarak da kullanılabilir.
Metaverse, üzerinde daha karmaşık sistemlerin oluşturulabileceği Proof of Work, Identity ve Data gibi bir temel protokoller koleksiyonu geliştirerek, altyapı düzeyinde merkezi olmayan uygulamalar için daha iyi bir temel mimari oluşturmayı amaçlamaktadır.
Belirteç, kullanıcıların Metaverse hizmetlerine tam erişime sahip olmasını sağlar. Hizmetler, kişisel bilgiler, tıbbi kayıtlar, sigorta sözleşmeleri, tedarik zinciri verileri, uçuş güzergahları ve daha fazlası gibi neredeyse değerli her şeyi depolamak için kullanılabilir. Sonuç olarak, Metaverse, mevcut interneti değiştirmek yerine tamamlamak içindir.
Örneğin, meta veri deposu alanında toplantıya katıldığınızda, tüm katılımcıların profillerini, onlarla önceki etkileşimlerini ve görüşmedeki diğer herkesle ilgili bilgileri görebileceksiniz.
Metaverse Altcoinleri Nelerdir?
Meta veri deposundaki avatarlar, bir para birimi biçimi olarak meta veri deposu tokenlerini kullanır. Kullanıcılar, fiziksel ve dijital emtialar ve tokenize nakit üretebilir, satın alabilir ve satabilir.
Metaverse tokenleri/coinleri ise normal sanal dünya oyunlarının aksine sanal dünyanın içinde ve dışında değere sahiptir, çünkü kripto para birimi biçiminde fiat para birimleri için alınıp satılabilirler . Ayrıca değerli eşyalar, sanat eserleri ve hatta bir NFT ise kahve fincanları gibi bağlı gerçek dünya varlıklarının sahipliğini doğrulamak için de kullanılabilirler.
Metaverse Coinleri Nereden ve Nasıl Satın Alabilirim?
Metaverse paraları Binance ve Coinbase gibi kripto para borsalarında alınıp satılabilir. Prosedür basittir ve aşağıda açıklanan sadece birkaç adımdan oluşur.
Metaverse’de ne satın alabilirsiniz?

Metaverse’de alışveriş yapmak da eğlenceli olabilir! Sanal gayrimenkul alıp satabilirsiniz. Meta veri deposunda , başta Ethereum olmak üzere kripto para birimi ile bir arsa satın alabilirsiniz . SAND, oyunlaştırılmış bir platform olan The Sandbox’ın parasıdır, MANA ise Decentraland ile ilgilidir. Meta veri deposunu satın almak için bu para birimlerine ihtiyacınız olacak.
Ayrıca NFT’leri tutabilen Metamask veya Binance gibi sanal cüzdanlara da ihtiyacınız olacak. Örneğin, bir arazi parçasının satışı ve mülkiyeti, satın aldığınızda NFT’lerin devri ile tescil edilir. Dijital cüzdanınızın mülkü satın almak için yeterli paraya sahip olup olmadığını kontrol ettiği için transfer birkaç saniye sürecek ve ardından mülkün yasal sahibi olduğunuz konusunda bilgilendirileceksiniz.
Ayrıca bir araba galerisi satın alabilir ve diğer şeylerin yanı sıra giyim, mücevher, yiyecek, ayakkabı, SANAT, sanal evcil hayvanlar ve dijital enstrümanlar için alışveriş yapabilirsiniz.
Metaverse’de ne yapabilirsiniz?
- Gayrimenkul satın alın ve para kazanın
- Uzak iş arkadaşlarınızla tanışın ve işbirliği yapın
- Sosyalleşin ve yeni arkadaşlar edinin
- Konserlere, ticari fuarlara ve öğrenme etkinliklerine katılın
- sanal gerçeklik oyunları oyna
- Kripto para jetonları için oyun içi varlıkları sat
- NFT’ler aracılığıyla dijital sanat eserlerine yatırım yapın
Kulağa çılgınca geliyor ama Metaverse’de düğünler için sanal bir mekan da kurulabilir. Çiftler, geleneksel bir mekanda ağırlayamayacakları insanları bulutta düğünlerine davet edebilirler.
Metaverse Tarihsel Olayları: Zaman Çizelgesi

- 2021’de Facebook, meta evrenin geleceğini şekillendirme taahhüdünü vurgulayarak adını Meta olarak değiştirdi. Akıllı gözlükler (Ray-Ban Stories) ve son derece taşınabilir sanal gerçeklik kulaklıkları (HTC’nin Vive Flow) da iki işletme tarafından tanıtıldı. Ayrıca Microsoft, birden fazla cihaz arasında sanal işbirliği için tasarlanmış bir platform olan Mesh’i tanıttı.
- 2020: Apple, iPhone ve iPad’lere Lidar’ı (Işık Algılama ve Uzaklaştırma) tanıttı ve daha iyi fotoğraflar ve AR için gelişmiş derinlik algılamaya olanak sağladı ve gelecekteki karma gerçeklik kulaklıklarının yolunu açtı.
- 2017: IKEA, bir mobilya parçası seçmenize ve evinizde veya ofisinizde nasıl görünebileceğini görmenize olanak tanıyan devrim niteliğindeki ‘Place’ uygulamasıyla meta veriye girdi.
- 2016: Microsoft’un HoloLens kulaklıkları piyasaya sürüldü ve karma gerçekliği (AR ve VR) ilk kez kitlelerle buluşturdu. HoloLens ile önümüzde holografik bir görüntü oluşturabilir, ardından onu gerçek ortama yerleştirebilir ve artırılmış gerçeklik ile manipüle edebiliriz. Aynı yıl, dünyanın her yerinden insanlar, artırılmış gerçeklik oyunu Pokémon GO’yu kullanarak Pokémon’u yakalamaya çalışırken mahallelerinde koşuşturuyorlardı.
- 2011’de Ernest Cline’ın “gerçek” sanal gerçekliğe ilham veren Ready Player One adlı romanı yayınlandı. Facebook, 2014 yılında Oculus VR’yi 2 milyar dolara satın aldı. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, o sırada iki şirketin Oculus platformunu genişletmek için işbirliği yapacağını ve yeni oyunlara olanak sağlamak için ortaklıklar arayacağını iddia etti.
- 2009’da Bitcoin , “para hakkındaki düşüncelerimizi değiştiren” ilk kripto para birimiydi. Satoshi Nakamoto, kripto para birimini, ağı çalıştırmak ve sürdürmek için merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan para transfer edebilen eşler arası bir ödeme olarak kurdu.
- Roblox 2006’da piyasaya sürüldü. Oyun platformu, metaverse’nin temel özellikleri arasında sürükleyici deneyimler, kalıcı avatarlar ve dijital bir ekonomi içeren “Metaverse Yolu olan bir proto-Metaverse” olarak adlandırıldı.
- 2003 yılında Second Life piyasaya sürüldü. SL, “yüksek düzeyde sosyal ağ ve bilgi etkileşimini kolaylaştıran üç boyutlu (3B) sürükleyici bir ortamdır”. Second Life, ilk büyük ölçekli, metaverse tarzı ortam olabilir.
- Meta veri deposu kavramı yeni değil. İlk olarak 1992’de Neal Stephenson tarafından yayınlanan Snow Crash romanında detaylandırılmıştır. Birkaç firma daha sonra konsepte dayalı çevrimiçi topluluklar başlattı ve bunların en ünlüsü 2003’te tanıtılan Second Life oldu.
- 2002 yılında Dijital ikizler tanıtıldı. Bir ürün yaşam döngüsü yönetimi uzmanı olan Dr. Grieves, sanal ürün tasarımı, testi, üretimi ve desteği için dijital ikiz konseptini tanıttı.
- 1989’da Tim Berners-Lee, dünya çapında ağı icat etti.
Metaverse’in Geleceği

Metaverse umut verici bir geleceğe sahip gibi görünüyor ve artık zoraki bir kavram değil. Gerçek dünyada yürütülen faaliyetler nihayetinde Metaverse’de çok sayıda çoğaltılabilir.
Softweb Solutions, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklikteki yeni gelişmeleri keşfederek her zaman en ileri düzeydedir.
Öte yandan Metaverse, vaat edilen potansiyelini kanıtlamaya çalışıyor. Sonuç olarak, Metaverse’deki oyuncuların bir sonraki geliştirme aşamasına geçmek için üç sınırı ele alması gerekecek:
yetenekli yetenekler edinme, kararlı yatırım hamleleri yapma ve yaratıcı deneyimlerin sınırlarını zorlama.